Misiunea noastră

gyerekek web
Misiunea noastră constă în ocrotirea vieții; ajutarea bolnavilor și a celor cu probleme sociale indiferent de etnie, gen, convingeri religioase și politice; facilitarea dezvoltării unor aptitudini fizice, emoționale și intelectuale; întărirea simțului de răspundere individual și colectiv; creșterea receptivității față de problemele socio-medicale și stimularea implicării active în soluționarea acestora.    

Istoricul Fundației

casa1În cadrul Eparhiei Reformate din Ardeal a funcționat în perioada interbelică un serviciu diaconal foarte bine organizat și specializat. Regimul comunist a desființat funcționarea acestui serviciu.

Doar după 1989 a fost posibilă reluarea serviciului într-un cadru instituțional, moment care a marcat demararea a numeroase activități umanitare, printre care și cea a Fundației Creștine Diakonia.

Activitatea a fost începută prin munca voluntară a studenților de la Facultatea de Teologie Reformată și Medicină.

1992 – 2001
Fundaţia a preluat activitatea Serviciului Diaconal al Eparhiei Reformate din Ardeal începută în anul 1992, constând în servicii medicale prestate în cabinete medicale şi la domiciliu. Cabinetele medicale au fost deschise pe str. Zambilei nr. 5 și str. Moţilor nr. 4 din Cluj-Napoca și în satul Mera, comuna Baciu. Prin activitatea cabinetului din Mera s-au evidenţiat nevoile sociale ale comunității, care au condus la înfiinţarea diferitelor programe sociale şi culturale. Activitatea serviciului de îngrijire la domiciliu a fost demarată sub coordonarea medicului Dr. Arthur Sárosi, care a fost numit director executiv al fundației care urma să fie înființată.
1992 – 2001
2001
Înregistratarea Fundaţiei Creştine Diakonia fondată de Eparhia Reformată din Ardeal. Înființarea programului social pentru copii din satul Mera. Organizarea primei ediții a Zilelor Culturale ale Satului Mera.
2001
2002
Inaugurarea căminului pentru vârstnici “Fratele Bun”, situat pe strada Zambilei nr. 5 din Cluj-Napoca.
2002
2003
Înregistrarea sediului pe strada Zambilei nr. 7. Demararea activității biroului de informare și consiliere socială din satul Mera, care a oferit ajutor între anii 2003 şi 2005 în obţinerea actelor de identitate şi informaţii privind anumite drepturi sociale legale, cursuri de calificare şi locuri de muncă vacante în zona Clujului.
2003
2004
Începerea lucrărilor de construcție a unei Case Diakonia în satul Mera. Deschiderea cabinetului medical din satul Viștea, jud. Cluj.
2004
2006
Demararea în parteneriat cu Dorcas Aid International a proiectului social pentru vârstnici „Adopt a Granny”, care vizează susţinerea vârstnicilor nevoiaşi, rămaşi singuri, prin acordarea lunară a unui pachet cu alimente de bază. Acreditarea Serviciului de Îngrijire la Domiciliu şi încheierea contractului cu Casa de Asigurări de Sănătate. Obţinerea acreditării în cadrul Serviciului European de Voluntariat cu scopul de a promova schimbul internaţional de voluntari în rândul tinerilor şi organizaţiilor locale.
2006
2007
Lansarea serviciului de îngrijire paliativă la domiciliu, care vizează îngrijirea pacienţilor suferinzi de cancer în stadiu metastazic. Iniţierea acestui program a fost posibilă prin sprijinul acordat de organizaţia Something for Romania din Scoţia - Marea Britanie și în urma specializării personalului de către institutul acreditat Hospice Casa Speranţei din Braşov. Fundaţia este membră a Asociaţiei Naţionale de Îngrijiri Paliative şi a Coaliţiei Naţionale de Îngrijiri Paliative.
2007
2008
Finalizarea construcţiei și inaugurarea Casei Diakonia din Mera, unde își începe activitatea Căminul pentru Vârstnici „Măicuţa” și programul social pentru 25 de copii defavorizați din Mera.
2008
2009
Căminul pentru Vârstnici „Măicuţa” din Mera funcţionează la capacitate maximă cu șase camere cu câte două locuri.
2009
2010
Deschiderea punctelor de lucru de îngrijire la domiciliu în comunele Săvădisla și Bonţida. Dublarea numărului de copii la Mera: 50 de copii beneficiează de asistenţă socio-educaţională de tip afterschool.
2010
2011
Sărbătorirea celor 10 ani de la înfiinţarea Fundaţiei. Deschiderea unui punct de lucru de îngrijire la domiciliu în Cojocna. Lansarea programului de tip afterschool pentru copiii provenind din mediu dezavantajat în Şcoala „Nicolae Titulescu” din Cluj-Napoca. Inaugurarea primului program social pentru copii în judeţul Bihor: în Oradea asistăm 30 de copii cu probleme sociale multiple.
2011
2012
Demararea programului social de tip afterschool în şcoala „Ana Aslan” din Cluj-Napoca.
2012
2013
Serviciul de îngrijire la domiciliu a deschis un nou punct de lucru în Izvoru Crişului. Cu ajutorul Confederaţiei Elveţiene inițiem în județele Cluj și Bihor câte 4 programe sociale pentru copii, asistând în total 366 de copii cu probleme sociale, în majoritate de etnie romă.
2013
2014
Echipa Fundației se extinde la 120 de angajați. Numărul copiilor asistați în 15 locații din județele Cluj și Bihor crește la 510. Deschidem un punct de lucru de îngrijire la domiciliu în Bicălatu/Huedin.
2014
2015
Continuarea activităților cu 154 de angajați. În 22 de locații din județele Cluj, Bihor și Sălaj au fost asistați în total 789 de copii defavorizați. În cadrul celor 7 puncte de lucru ale serviciului de îngrijire la domiciliu au fost îngrijiți 912 de bolnavi, dintre care 260 au beneficiat de îngrijire paliativă la domiciliu. Am deschis punctul de lucru din Fildu de Jos.
2015
2016
Echipa Fundației este formată din 155 de angajați și 170 de voluntari. În 27 de locații din județele Cluj, Bihor și Sălaj numărul copiilor asistați a ajuns la 954. Deschidem punctele de lucru de îngrijire la domiciliu în Almașu și Tetișu. Căminul pentru vârstnici “Fratele Bun” din Cluj-Napoca funcționează cu 19 locuri. După finalizarea extinderii Căminului „Măicuța” din Mera numărul locurilor de cazare crește la 31.
2016
2017
Deschidem un punct de lucru de îngrijire la domiciliu în Dej. În cadrul a 9 puncte de lucru au fost îngrijiți 1009 de bolnavi. Programele sociale pentru copii au asigurat asistență socio-educațională de tip afterschool pentru 847 de copii.
2017
2018
În cadrul a 11 puncte de lucru au fost îngrijiți 1209 de bolnavi, dintre care 247 au beneficiat de îngrijire paliativă la domiciliu. În 26 locații din județele Cluj, Bihor și Sălaj au fost asistați 689 de copii defavorizați.
2018
2019
Echipa Fundației a îngrijit 1055 de bolnavi și a asistat 693 copii defavorizați. Căminul pentru vârstnici “Fratele Bun” din Cluj-Napoca a funcționat cu 19 locuri, iar Căminul „Măicuța” din Mera cu 31 de locuri. Conducerea Filialei din Cluj-Napoca și-a asumat coordonarea deschiderii Căminului „Arborele vieții” din Roșiori, jud. Bihor, până la preluarea acestuia de către Filiala Diakonia din Oradea.
2019
2020
Pandemia Covid-19 a adus schimbări majore în prioritățile Fundației, scopul principal devenind acomodarea la situațiile noi și identificarea unor noi soluții. Am fost nevoiți să ne sistăm activitatea în mai multe locații și să continuăm lupta cu o echipă redusă. Predarea online a dezavantajat timp de mai multe luni mulți copii din programele sociale ale Fundației din mediul rural. Restricțiile introduse în căminele pentru vârstnici au influențat în mod negativ viața de zi cu zi a vârstnicilor, a aparținătorilor acestora, dar și a echipei de îngrijire. Serviciul de îngrijire la domiciliu a însemnat ultima soluție salvatoare pentru 1031 de bolnavi, pentru îngrijirea cărora echipa noastră multidisciplinară a depus un efort enorm, nemaiîntâlnit până acum. Suntem recunoscători membrilor echipei Fundației pentru eforturile depuse.
2020
2021
Datorită pandemiei mai multe locuri de muncă au fost desființate. Cu toate acestea ne bucurăm de rezultatele atinse de echipa noastră redusă la 107 de angajați: În 17 locații din județele Cluj, Bihor și Sălaj au fost asistați 344 de copii defavorizați. În cele 9 puncte de lucru ale serviciului de îngrijire la domiciliu au fost îngrijiți 999 de pacienți, dintre care 170 de pacienți incurabili au beneficiat de îngrijire paliativă la domiciliu. Cele două cămine pentru vârstnici au funcționat din nou la capacitate maximă. Situația creată de pandemia COVID-19 nu a permis aniversarea celor 20 ani de la înfiinţarea Filialei Cluj-Napoca. Pe această cale dorim să le mulțumim membrilor conducerii Fundației și tuturor angajaților și susținătorilor noștri din ultimii 20 de ani.
2021